вторник, 14 марта 2017 г.

Відродження традицій української державності

Саме у березні 2017 року виповнюється 100-ліття від початку Української революції 1917–1921 років – одного із найважливіших і найскладніших періодів в історії Українського народу ХХ століття. Ця доба була вершиною національно-визвольної боротьби, відродження української нації.



В ході революції український народ уперше в ХХ сторіччі створив суверену національну державу з усіма належними ознаками: територія, кордони, символи, органивлади, військо, гроші, мова.

Сформована тоді ідея державної незалежності стала визначальною для українського визвольного руху. Розбудовою Української Народної Республіки, Української Держави, Західно-Української Народної Республіки українці довели здатність і спроможність національного державотворення. Сьогоднішня Україна є спадкоємицею державницьких традицій, закладених революцією 1917–1921 років.

Поштовхом до початку Української революції стала Лютнева революція в Російській імперії. В Україні утворився альтернативний центр влади — Українська Центральна Рада(УЦР), що стала представницьким органом українських демократичних сил і очолила національно-демокра-тичну революцію в Україні. Керівником УЦР став Михайло Грушевський.

У період 1917—1921 років Україна пережила різні форми національної державності (УНР, Українська держава, ЗУНР), але державну незалежність втримати не змогла. Українські етнічні території були розділені між СРСР, Польською Республікою, Королівством Румунія та Чехословацькою Республікою. Таким чином, Українська національно-демократична революція зазнала поразки. Ця поразка була наслідком незгуртованості політичної еліти, незавершеності процесу формування нації, відмінностей між національними та соціальними завданнями визвольного руху, його обумовленості зовнішніми політичними й насамперед військовими факторами. Однак, не досягши своєї мети, Українська революція започаткувала процесс формування модерної політичної нації та відродила традицію української державності. Вперше після століть бездержавності відбулось об’єднання в одній соборній державі східних і західних українських земель України.

Досвід самостійної соборної України відіграв вирішальну роль у подальшій визвольній боротьбі українців. Здобутки революції та причини її поразки стали важливим уроком для сучасної України. 

Що таке Українська революція? Які її досягнення? Чому Українська Соціалістична Радянська Республіка не була формою української державності? Які елементи “гібридної війни” протии Української Народної Республіки успадкувала і використовує російська пропаганда сьогодні? Які уроки з подій 1917-1921 рр. Має винести Україна, щоб вистояти і перемогти в сучасній війні? 

Відповіді на ці питання шукайте в книгах, представлених на виставці
















Комментариев нет:

Отправить комментарий