четверг, 26 апреля 2018 г.

Не має минулого...

Атомний Вій опустив бетонні повіки. 
Коло окреслив навколо себе страшне. 
Чому Звізда-Полин упала в наші ріки?! 
Хто сіяв цю біду і хто її пожне?
Ліна Костенко
Як підрахувати людські втрати, як реально оцінити шкоду, завдану здоров'ю нації, як вилікувати душевні та моральні травми?
Чорнобильська катастрофа показала людству які ми безпорадні перед силами природи, змусила відчути страх перед майбутнім... Неможливо це забути, але пам'ять людська інколи підводить, події стираються у свідомості, стають ледь помітними. Для того щоб нагадати собі та іншим людям про трагедію 1986 року бібліотекарі підготували виставку-застереження «Чорна спадщина Чорнобиля»
В фонді бібліотеки з'явились нові видання, які пов'язані з темою Чорнобиля. Завітайте до бібліотеки, щоб ознайомитися з новинками

Олександр Есаулов - автор півтора десятка книг. Тема катастрофи на Чорнобильській АЕС в його творчості виникла не випадково, бо він був учасником ліквідації Чорнобильської аварії. Письменник каже: "Коли трапилася аварія на Чорнобильській АЕС, я працював заступником голови Прип'ятської міської Ради народних депутатів, по-сучасному кажучи, був заступником мера міста... Чорнобиль знаходиться за вісімнадцять кілометрів від станції, і в ньому жило тисяч п'ятнадцять народу, а Прип'ять - у трьох кілометрах, і в місті проживало п'ятдесят тисяч людей. Але в пресі Прип'яті ніби як і не існувало. Було скромне селище енергетиків. Без назви, без людей ".
В руки вчорашнього студента Сергія Бойченко потрапляє диск із секретною інформацією про те якими методами вирішується питання про будівництво сховища ядерних відходів в Зоні "Ч". За ним починається полювання. Що зможе зробити простий хлопець проти спецслужб? Та начебто нічого.
В справу втручається таємничий Хазяїн Зони "Ч". Місто, якого немає. Місто дуже сильно заважає деяким чиновникам спати спокійно жити. Існує тільки один спосіб вирішити цю проблему: стерти Місто з лиця землі. Крім того, на цьому можна і добре заробити. Молодий журналіст Ігор Ігольніков і його друзі проти. Проти і Господар Зони. Чим все закінчиться?
                           Читайте роман «Город, которого нет» Олександра Есаулова.


Сюжет розгортається в зоні відчуження навколо Чорнобильської атомної станції. Автор наводить багато маловідомих або прихованих фактів як сучасник та безпосередній свідок подій ліквідації аварії на ЧАЕС.
Граючи нюансами, книга спрямовує читача до висновку, що Чорнобильська катастрофа стала не стільки предтечею, скільки саме тією безповоротною подією в історії Радянської імперії, що призвела до її розпаду. Подібно до прикінцевого акорду сумної мелодії, що передує остаточному фіналу. Далі у часі агонія величезної країни. Книга документальна. Всі персонажі реальні. Збережені їхні справжні імена та прізвища.
Сергій Трохим (справжнє ім’я та прізвище Сергій Дишленко) народився і живе у Києві. Одразу після аварії на атомній станції 1986 року у складі найпершої в світі професійної групи телевізійної журналістики був у зоні лиха, яку невдовзі офіційна влада сором’язливо нарече «зоною відчуження». Кадри, відзняті українськими телевізійниками впродовж того року, бачив увесь світ.



«Оформляндія або прогулянка в Зону» — дебютний роман українського письменника Маркіяна Камиша, опублікований видавництвом  «Нора-друк». Тема роману — нелегальний чорнобильський туризм (сталкерство), а Маркіян — один з найдосвідченіших представників течії. В книзі ви не знайдете стандартних описів Зони, нудних історичних викладок і роздумів над істинними причинами Чорнобильської аварії. Тут – погляд зсередини на явище нелегального туризму в Чорнобильську Зону відчуження. Тут – смарагдові болота, міліцейські засідки, і збиті до кривавих мозолів ноги. Тут загрозливі зливи нічної Прип’яті та світанкові чари Полісся. Тут спроба відповісти на питання, що коїться в душі людини, яка роками і потай досліджує заборонену землю.
Книга проілюстрована фотографіями, які зробив сам автор.

«Ген воїна» — збірка вибраних повістей та оповідань українського журналіста, автора, режисера та керівника відомого проекту «Служба розшуку дітей», головного режисера «Магнолія-ТВ» Руслана Горового.
«Ген воїна» розпочинається з історії військового пілота у зоні АТО (оповідання «Нижче неба»), а завершується історією сучасної спецоперації в зоні відчуження ЧАЕС за участі спецпризначенців із України та Росії та розкриває нову правду про людство (повість «Ген воїна»).
Майже усі герої мають реальних прототипів. Навіть у тих історіях, де відбуваються, здавалось би, фантастичні події. Адже автор як професійний журналіст вкрай обережний зі своїми фантазіями.


"Чорнобильська тема" у світовому кіно, літературі та музиці:                    https://espreso.tv/article/2014/04/26/chornobylska_trahediya_u_mystectvi




Комментариев нет:

Отправить комментарий