воскресенье, 19 мая 2019 г.

Наше багатство - розмаїття культур

Україна – багатонаціональна держава. Історія і культура народів, які її населяють, розвиваються у тісному взаємозв’язку.

         Між представниками різних культур існує багато спільного. Однак є і багато відмінного. Люди по-різному одягаються, проводять дозвілля, розмовляють, виховують потомство, жартують, оцінюють те, що відбувається навколо, люблять природу. Культурне розмаїття знайшло своє відображення в стилях одягу, догляду за зовнішністю, розписі, куванні металу, вишивці, етикеті, харчових перевагах, приказках, казках, вітаннях і обрядах. Наприклад, в західній культурі люди знизують при зустрічі праву руку. В Європі це роблять навіть жінки. У східній культурі не прийнято торкатися один до одного далеким знайомим. Привітання у них полягає в схилянні голови і складанні рук в позі молитви. Культура проявляє себе в повсякденній поведінці. Будь-які дії відбуваються автоматично. Представники західної цивілізації користуються кухонними приладами в процесі прийняття їжі. Азіати часто їдять руками. Праця і ведення господарства знаходяться поза біологічним різноманіттям. Вони - невід`ємна частина культури.
20 лютого 2003 року Генеральною Асамблеєю Організації Об`єднаних Націй було прийнято резолюцію про затвердження 21 травня Всесвітнім Днем культурного розмаїття в ім`я діалогу та розвитку. Генеральний Секретар звертається в цей день до світової спільноти із закликом залишатися толерантними до представників іншої культури, віросповідання, кольору шкіри, сексуальних уподобань, соціального статусу.
             А ми запрошуємо відвідати виставку літератури «Культурне розмаїття України», матеріали якої розкривають етнографічні особливості народів України.

Кожна книга виставки знайде свого читача. 
Звертаю увагу на деякі з них:
       Чумарна Марія. З початку світу. Україна в символах. - Львів: СПОЛОМ, 2005. - 288 с.
Читаючи книгу, ви маєте можливість проникнути в глибини світогляду і культури наших предків через обрядовий календар, таємниці словотвору і орноментальних символів.







Яремчук Олеся. Наші інші. Історія українського різноманіття. - Львів: Човен, 2018. - 208 с.: іл.

Вірмени, німці, турки-месхетинці, євреї, румуни, шведи — Україна є домом для десятків різних народів, і кожен додає їй барв і повноти. Репортерка Олеся Яремчук об’їздила багато поселень, від гамірних міст на Донбасі й Буковині до тихих сіл Бессарабії та Закарпаття, щоб задокументувати, як наші національні меншини живуть нині та яку пам’ять бережуть про своє минуле. У цій книжці зібрано чотирнадцять щемких і пізнавальних історій, історій людей і народів, які творять українську спільноту.



Стражний Олександр. Український менталітет. Ілюзії - міфи - реальність. - Київ: Книга, 2009. - 368 с.
     У книзі автор, за фахом лікар-психотерапевт, член Асоціації українських письменників, психотерапевтично розглядає українців та їхній світогляд, плюси, мінуси та неврози української нації.


     Аналізуються різні аспекти життя українців, а також племен і народів, що раніше населяли територію України. Автор виходить з постулату, що історичний і генетичний зв'язки між поколіннями, з яких "склалася" українська нація, не уривалися, і сучасні українці несуть в собі риси, які формувалися протягом тривалого часу.
     Також у книзі аналізується ментальність народів, які в тій чи іншій мірі вплинули на предків українців і продовжують впливати на жителів України в даний час. Насамперед розглядається вплив на українців росіян.
     Підсумовуючи, автор виокремлює п'ятдесят найбільш характерних для українського світогляду особливостей, поєднання яких, на його думку, і складає феномен української ментальності. 
     Книга дає можливість зрозуміти, яким чином сформувалася та чи інша риса українського менталітету, зробити висновки про схожості і відмінності української ментальності щодо російської і європейської.

Фіцич Наталка. Культ предків. Нетуристичні звичаї України. - Харків: Фоліо, 2017. - 170 с.: іл.
    Відома журналістка майже рік подорожувала Україною, записуючи та за допомогою фото- і кінокамери фіксуючи старовинні обряди і традиції різних регіонів нашої країни.
     Ця книжка - результат роботи багатьох людей, яким не байдужа спадщина наших предків.




Білодід В.Д. Історіографія української етноментальності: 
В.Б. Антонович: Історіософські нариси. - К.: Вища школа, 2011. - 335 с.

     Досліджено життя і творчість видатного українського історика, ключової постаті національно-визвольного руху України 70—80-х років XIX ст. В. Антоновича з метою з’ясування його внеску в пізнання української ментальності. У праці філософа про історика сама історія розкриває секрети ментальності українців. Поєднуючи філософсько-теоретичну культуру мислення з прозорістю викладу, автор висвітлює особливості національно-світоглядного перенародження В. Антоновича з поляка на українця, пропонує цілісний нарис ідеології українофілів-народників; обґрунтовує тезу про В. Антоновича як батька українського етнонаціоналізму; пропонує своє бачення дискусійного питання про «вроджену недержавність українців»; виокремлює та висвітлює основні ознаки української ментальності. Історичне постає сучасним, проблеми минулого — проблемами нинішнього часу, «вчорашні» уроки — дороговказами для сьогодення. 



       Тутова Н.О., Тутов П.М. та Тутова А.П. Бойківщина – Донбас . Збережемо пам’ять. - Житомир: Вид. Євенок О. О., 2017. - 500 с.: іл.
     Історія рідного краю береже багато таємниць, дає цінний матеріал для роздумів про майбутнє, поповнює тонким життєдайним струмом наші душі. Щоб мати майбутнє, треба звертатись до людської пам'яті - до тієї народної криниці, яка напуває нас неоціненним скарбом минулого.
     Ця книга є ще одним свідченням того, що ми продовжуємо жваво цікавитися нашим минулим. З її сторінок перед нами постає історія етнічного регіону Бойківщини від прадавніх часів до сьогодення. У книзі досліджено історію Західної Бойківщини, її територіально – адміністративний устрій, історію села Ліскувате.
    Основну увагу автори приділили спогадам переселенців, що потрапили із села Ліскувате Хирівського району Дрогобицької області до сіл Верхньокам'янське, Званівка, Роздолівка Бахмутського району.

     
     Вихідці з України та їх нащадки, зберігаючи і примножуючи традиції свого народу на нових землях, домоглися значних успіхів у господарській, громадсько-політичній, культурній діяльності. Працелюбністю, доброзичливістю, чесністю, порядністю вони заслужили визнання населення та представників інших національних груп.  Але були українці, які працювали, робили відкриття, створювали шедеври, писали вірші та романи на батьківщині... Наступна книга про одного такого українця:

     Слобожанщина. Погляд у минуле: збірник науково-документальних праць. - Житомир: Вид. Євенюк О. О., 2018. - 288 с.
Видання присвячується 201-й річниці від народження поета-романтика Михайла Петренка, який виявляється був і прокурором. Можливо тому, так мало було створено їм як Поетом.





Комментариев нет:

Отправить комментарий