среда, 24 апреля 2019 г.

Весняна літературна тертулія пропонує



Учасники літературної тертулії обрали «гарячу десятку» авторів, книги яких рекомендовано читачам бібліотеки та мешканцям міста. Можливо «гаряча десятка» була б інша... якби прийшли всі запрошені на захід... 


Починаємо читати:
1. Андрій Любка «Твій погляд, Чіо-Чіо-сан»

П’яний суддя на пішохідному переході збиває на смерть молоду жінку і, ясна річ, без особливих зусиль уникає покарання. Але чоловік збитої – не з тих, кого можна купити чи залякати, він краще втратить усе, та відомстить. Психологічний трилер про сучасну Україну, де вартість людського життя вимірюється хабарами, а вбивці стоять у перших рядах на церковних службах. Але до чого тут Пучіні і здатний спопелити душі обох антагоністів погляд мадам Батерфляй? І чи справді поділ на добро і зло є в цьому романі таким однозначним? Відповіді на останнє запитання читач не знайде до самої розв’язки. А можливо, й після неї.


2. Макс Кідрук «Не озирайся і мовчи», «»Де немає бога»
Уявіть, що на Землі існує місце, яке ніби застигло в часі. Місце, здатне сховати будь-кого, хто прагне втекти від реальності. Уявіть, що для того, аби туди потрапити, достатньо не озиратися й мовчати. Є лише одна проблема: в такому місці часом з’являються речі, страшніші за те, від чого ховаєшся.






Рейс 341. Пасажири займають свої місця. Жінки, чоловіки, діти заповнюють салон. Кожен думає про своє, трошки хвилюється, трошки боїться. Українка Анна згадує чоловіка-атовця, а росіянин Єгор - коханку, одну із жертв збитого над Донбасом Boeing 777. Німецький депутат Олівер Моргенштерн міркує про політичну кар'єру, гравець Національної футбольної ліги Лоуренс Грейс згадує свої матчі. А мала Лейла просто радіє подорожі. Усі ці люди - незнайомці з різними долями. Єдине спільне для них - рейс 341. Літак набирає висоту. За бортом уже починають розширюватися мікротріщини на обшивці. Пасажири ще кілька хвилин перебуватимуть в приємному незнанні, бо потім - літак розіб'ється. Він як мертвий птах лежатиме серед гірських хребтів. З нього вибиратимуться ті, хто вижив… Їм буде здаватися, що найгірше - позаду. Але насправді - все ще попереду. Тут, де вони опинилися, немає нічого, тільки холодні верхівки гір. Так, вони вижили під час катастрофи. Але чи зможуть зашитися людьми там, де немає навіть бога? Де кожен сам собі бог…

3. Леся Демська «Літо психіатра»
Молодий, але відомий психіатр Андрій Левинський за порадою кардіолога перериває свою роботу у Львові й вирушає до нібито цілком спокійного села в Карпатах, де колись мешкали його дід і баба. Однак неспокій починається вже в дідівській хаті. Причому не той неспокій, котрий мали б лікувати психіатри. В Андрієвих сінях то поночі, то за відсутності господаря хтось вештається. До того ж, як з’ясовується, непрохані гості — це зовсім різні особи. Спершу Левинський намагається розгадати загадки сам. Потім кличе на поміч зі Львова свого приятеля — слідчого Ростислава Белея і викриває довжелезний ланцюг злочинних таємниць. Чи може бути відпочинком від практики психіатра практика детектива?

4. Олександра Дорожовець «Старий будинок»
Старий будинок – це неодмінно таємниця, іноді навіть містична… Але ті таємниці й та містика, з якою зіткнулася дванадцятирічна Софійка у старому будинку на Тихій вулиці, перевершать усі ваші сподівання! Навдивовижу світла і зворушлива історія про те, яким насправді важливим у нашому житті є все, створене з добром і любов’ю, у що вкладена часточка душі. Дебютна повість Олександри Дорожовець «Старий будинок» – переможець конкурсу «Напишіть про мене книжку!», оголошеного видавництвом «Фонтан казок» улітку 2015 року з метою простимулювати українських письменників до творення книжок, у яких ключовим є образ сучасної дитини.


5. Чак Поланік «Бійцівський клуб 2»
Дія відбувається через кілька років з часів оригіналу. Самі події описуються від особи Тайлера Дьордена — альтер-его головного героя. Оповідач (тепер його ім'я Себастьян) переживає не найкращі часи: він продовжує сидіти на ліках, його шлюб з Марлою Зінґер тріщить по швах, а в родині тим часом підростає їхній син, дев'ятирічний Джуніор. Сама Марла теж не в захваті від свого чоловіка: їй бракує тієї пристрасті, що була між ними, коли Себастьян був Тайлером Дьорденом. Але терпіння Марли вичерпується: вона підміняє ліки Себастьяна, завдяки чому Тайлер виривається на волю.
Одна із найбільш очікуваних літературних подій – продовження «Бійцівського клубу» Чака Поланіка з ілюстраціями відомого художника Кемерона Стюарта. Повернення Тайлера Дьордена у новому графічному романі – справжня книжкова сенсація! 

6. Ярослав Мельник «Далекий простір»
Якщо жити серед людей, які не розуміють, що таке «далечінь», бо всі вони незрячі, — як ти себе почуватимеш? Як поясниш коханій, що таке сонце, світло, краса, Бог? У світі незрячих юнак Габр починає бачити, але його мають за божевільного. Кохана здає його в руки Міністерства контролю, яке лікує Габра від жахливих «галюцинацій». Однак боротьба за істину лише починається… Габру судилося дізнатися про страшну таємницю правителів цього величезного хмарочоса-держави, де мільйони незрячих людей контролюються електронними датчиками і не мають ані найменшого уявлення, як влаштовано їхній світ. І це змінить долю нашого героя. Але чи принесе йому щастя?..
Високо оцінений в Україні і на Заході інтелектуальний роман відомого українського письменника Ярослава Мельника, якого критики називають «неосимволістом» і «містиком», — це потужна метафора світу, який готовий пожертвувати істиною заради безпеки. 
В Україні «Далекий простір» став «Книгою року ВВС-2013». Нещодавно роман включено до обов’язкової програми 11 класу середніх шкіл України. Це один з найсильніших творів новітнього часу.

7. Анатолій Рибаков «Діти Арбату»
Анатолій Рибаков - одним з перших перервав мовчання навколо забороненої теми страшного часу репресій і культу особистості. Роман "Діти Арбата" був написаний в 60-х роках XX століття, але надрукували його тільки в кінці 80-х, Він відразу став сенсацією.
Роман присвячений поколінню людей, чия молодість припала на 1930-ті роки. Це час помпезних кремлівських кабінетів, комунальних квартир і старої, майже зниклої зараз Москви ... Життя, повне важких випробувань, для юних героїв роману-трилогії тільки починається.




8. Річард Метісон «Куди приводять мрії»
Крис загинув в автокатастрофі, але його душа не може покинути наш світ, вона прагне залишитися з коханою дружиною Енн. Коли вона у відчаї накладає на себе руки, її проклинають. Та заради коханої Крис із власної волі спускається до пекла, щоб урятувати душу Енн і бути разом завжди...
«Де живу́ть мрі́ї» (What Dreams May Come) — фантастична мелодрама Вінсента Ворда, поставлена ​​за однойменною книгою Річарда Метісона. Фільм удостоєний премії «Оскар» за найкращі візуальні ефекти.


9. Володимир Даниленко «Кохання в стилі бароко»

У романі Володимира Даниленка «Кохання в стилі бароко» через містику показується зворотній бік життя, викладаються факти, які доводять, що в біографії кожної людини є таємні механізми, які рухають її долею, і на прикладі Владислава Городецького, Олександра Архипенка, Сержа Лифаря, Олександра Мурашка та інших піднімається завіса над загадковими історіями, що відіграли фатальну роль у їхньому житті. 
Один з найкращих романів Володимира Даниленка «Кохання в стилі бароко» вийшов 2009 року і надзвичайно швидко став раритетним виданням. Це любовний детектив, побудований на кросворді, пов'язаному з київською архітектурою та ландшафтом. Та передовсім «Кохання в стилі бароко» пронизано тугою за великою любов'ю, яка пробуджує в людині глибокі переживання і наповнює кожну мить відчуттям своєї неповторності.

10. Сесилія Ахерн «P.S. Ялюблю тебе!»

Бестселер прославленої ірландки Сесілії Ахерн «P.S. Я люблю тебе » - сучасна історія про те, як любов виявляється сильніше смерті. Втративши улюбленого чоловіка, тридцятирічна Холлі Кеннеді впадає у відчай, перестає виходити з дому, спілкуватися з людьми. І раптом отримує поштою пакет з листами: роздруковувати їх можна лише по одному на місяць, а написані вони людиною, розставання з якою приносить їй такі страждання. Виявляється, незадовго до смерті він вирішив допомогти їй жити далі. Всякий раз вона з нетерпінням чекає першого числа, щоб розкрити черговий конверт і, суворо дотримуючись настанов, зробити ще один крок, який повертає її до життя: купити нове плаття, взяти участь в конкурсі караоке, з'їздити на море...




Закликаємо вас, шановні читачі, вибрати книгу, яка викликала у вас інтерес і прочитати.

Комментариев нет:

Отправить комментарий