вторник, 6 августа 2019 г.

Чарівна сила таланту


 7 серпня виповнюється 200 років із дня народження Пантелеймона Куліша – одного з представників українського національного відродження ХІХ століття. Можна навіть сказати: одного з творців модерної української нації.



Письменник, етнограф, фольклорист, історик, критик, перекладач, видавець, це все про нього. 
В читальному залі  до цієї дати оформлено виставку.
Запрошуємо вас, шановні друзі, її відвідати.


Саме Куліш уклав першу фонетичну абетку для української мови, в якій не було церковнослов'янських літер ѣ та ы, з'явилася літера g (на позначення ґ), одним із перших переклав Біблію українською мовою. 

Він був автором першого україномовного роману… (історичний роман «Чорна Рада» (1846 р.), у романі відтворено відомі історичні події — чорну раду у Ніжині, яка відбулася 1663 року). 

Письменник у своїх роботах показував, що українська мова є мовою природною, такою, якою говорять люди. І що вона існувала з давніх часів. Куліш зробив чимало для того, аби українська мова отримала «права громадянства», щоб нею друкувалися різні твори – як для простолюду, так і для вчених людей. 

На цю подвижницьку працю його надихала думка, що саме мова є основою буття української нації. Він розумів, що коли українці утвердяться як нація зі своєю мовою, то це стане сильним (якщо не смертельним!) ударом Російській імперії. 

Куліш писав: «Пам’ятне бо нам слово московського оракула: польське повстання єсть ніщо, як порівняти його з повстанням літературної України. Там, рече, відпала б, може, під лихий час, невеличка провінція від Імперії; а тут мужицька мова, ставши літературною, розколе Імперію на самій серцевині». 

Відтоді багато що змінилося. Однак імперія Російська збереглася. А її очільники намагаються всіляко обмежити вживання й використання української мови. Адже чим більше цієї мови, тим меншим стає їхній «русский мир». 

Використані матеріали:




Комментариев нет:

Отправить комментарий