четверг, 8 августа 2019 г.

Каталог-новинка для філателістів

А ви знаєте, що поштові марки в Україні вперше з’явилися в часи створення незалежної Української держави в 1918 році?

Творцями сюжетів цих поштових мініатюр були видатні графіки Нарбут Георгій Іванович і Середа Антін. Після цього – понад 70 років Україна жила без власних марок, хоча ще 1947 УРСР стала членом Всесвітнього поштового союзу.
Цікавою була й історія виготовлення поштових марок. Спочатку вони друкувалися на дуже недосконалих машинах, іноді навіть вручну, використовувалась при цьому техніка гравюри. Одразу після появи поштової марки з’явились і поціновувачі, які зрозуміли не лише її безпосереднє практичне значення, а й художню цінність як твору прикладної графіки малих форм. Так поштова марка стала предметом колекціонування, а людей, які почали збирати знаки поштової оплати, з середини 60-х років XIX ст. стали називати філателістами.
Друк перших поштових марок України здійснювали в Росії, Канаді, Австрії, Угорщині.
З 1994 року Україна починає друкувати поштові марки на теренах власної держави. Сьогодні національний оператор поштового зв’язку Укрпошта здійснює щороку видання мільйонними тиражами стандартних поштових марок, близько 50 сюжетів художніх поштових марок і блоків, 140 сюжетів конвертів та карток.
Щоб не загубитися в такій кількості марок, видаються довідкові видання для філателістів.
          Поштові марки України 1992-2017: каталог.- друге видання, доповнене - К.: ПАТ «Укрпошта», 2018. - 244 с.: іл.
Видання містить інформацію про тематику, формат, тиражі, захист та інші необхідні характеристики поштових марок, блоків, малих аркушів та філателістичних буклетів.





       Філателія – унікальний світ, поринаючи в який, відволікаєшся від поганих думок та отримуєш величезну кількість позитивних емоцій.  Вона допомагає вивчати історію, географію, пізнавати культуру, мистецтво різних країн. Поштова марка – це неодмінний символ української держави, який може у будь-якому куточку світу розповісти про красу і велич нашої країни. 
Долучайтеся до роботи клубу філателістів «ГЛОБУС» кожної неділі з 10.00 до 12.00 в читальному залі бібліотеки на Соборній площі, 2А.

В підготовці матеріалу використано https://ukrposhta.ua/do-dnya-narodzhennya-ukra

Комментариев нет:

Отправить комментарий