среда, 23 ноября 2016 г.

День пам’яті жертв голодомору


Цей День щорічно відзначається в Україні в четверту суботу листопада.
      Президент України, підтримавши ініціативу громадських організацій, міністерства культури і мистецтв, Державного комітету у справах релігій, Державного комітету телебачення і радіомовлення, ухвалив встановити в країні День пам’яті жертв голодомору і політичних репресій. Заходи, присвячені цьому дню, щорічно проходять в четверту суботу листопада. В нашій бібліотеці оформлено книжну виставку до цього дня

"Не підкорені у 33-му - непереможні сьогодні"






     Голод 1932 – 1933 років став для українців тим, чим був голокост для євреїв. До цього небаченого за історичними мірилами голоду держава штовхала село, що відмовлялося прийняти колгоспну систему з самого початку колективізації. У 1930 році в Україні було заготовлено 400 млн. пудів хліба, у 1931 р. – 380 млн. пудів.
     На багатих чорноземах України вмирали… Вмирали у полі, на дорозі, під тином. Вмирали поодинці та сім’ями. Вмирали цілі села і славні козацькі роди. Голод забирав тих, хто заради шматка хліба не виривав окрайця з голодних дитячих ротів, не стежив, не доносив на брата, не вмів торгувати совістю.
    Ніякими словами неможливо описати мучеництво України, яка поклала у землю мільйони своїх кращих синів і дочок. Голодомор позначився на майбутньому нації: третина умертвле- них – діти, які не народили нащадків. 
     Матеріали, представлені на виставці, нагадають всім нам, що ні в якому разі неможливо забувати многостраждальної історії нашого народу, допоможуть глибше усвідомити значення історичної спадщини про Голодомор 1932 – 1933 років; завдяки їм користувачі мають можливість самостійно проаналізувати і зробити висновки. 

Комментариев нет:

Отправить комментарий