вторник, 24 января 2017 г.

Пам'ятай про Крути

24 січня 2017 року о 13.00 в Центральній міській бібліотеці відбувся  історико-літературний набат "Згадаймо юність, що горіла в Крутах".


Мало яка інша подія в історії України є настільки ж відомою, як бій під Крутами. Він посідає чільне місце в національній історичній пам’яті. Цей бій не мав визначального воєнного значення, але для українського народу він став символом героїзму і жертовності молодого покоління у боротьбі за незалежність України. Повчального для молоді, і не тільки для неї, в цій історії більш, ніж досить. Українці привчаються шанувати своїх героїв.


Бій українських бійців під Крутами часто порівнюють з боєм грецьких вояків під Фермопілами. Подібність справді є – обидва загони пішли майже на вірну смерть проти багатократно сильнішого супротивника. 480 року до н. е. спартанський цар Леонід добровільно визвався із загоном з 300 спартанців захищати Фермопільський прохід, поки решта 6 000 греків рятувалися від варварських військ. Під час героїчної оборони проти персів загинув і сам спартанський цар, і весь його загін, та ще воїни з сусіднього міста Феспій, які сказали, що їм соромно бути гіршими від спартанців та ховатися за чужі спини. 

Однак, між обома ситуаціями є принципова відмінність. Від вчинку спартанців подвиг українців відрізняється насамперед тим, що до складу загону спартанців увійшли виключно особисті охоронці царя Леоніда – загартовані в численних сутичках «кращі з кращих» бійців найбільш войовничого царства Греції, та й то лише зрілі воїни – ті, що вже мали синів. 


В трагічному українському випадку непідготовлені студенти віддавали задля своєї країни все, що мали. У той час, ті, хто зобов‘язаний був боронити країну, насамперед політики, маючи значно більше можливостей, ніж прості студенти, не виконали свій прямий обов‘язок перед країною. 



До нас завітали учні ЗОШ №5, які були активними і глядачами, і учасниками. Вони читали вірші, відповідали на питання ведучої, провели самостійно паралелі між часами минулими, недавніми та сьогоденням. 

Комментариев нет:

Отправить комментарий