среда, 15 февраля 2017 г.

Святогірський альманах - 2016



15 лютого в Центральній бібліотеці  презентувалися нові видання Святогірського державного історико-архітектурного заповідника. 



Вже стало доброю традицією знайомити відвідувачів бібліотеки з новинками літератури від 
Святогірського державного історико-архітектурного заповідника. 
Цього разу презентувалися наступні видання:

1. «Святогірський альманах 2016» : збірка наукових праць. 
Збірка видана накладом 150 примірників. Альманах є щорічним науковим виданням заповідника. В 11-й випуск альманаху включені 5 публікацій за результатами археологічних досліджень на пам’ятках Подінців’я в 2016 році (розділ «Археологічні дослідження»). 
В розділі «Історичні та пам’яткоохоронні дослідження. Музеєзнавство» надруковано 12 наукових статей. В розділі «Історіографія і джерела» представлені 4 дослідження по нових джерелах з історії Святих Гір і рецензія на книгу В.М.Дєдова Святогірський історико-архітектурний заповідник. Збереження, дослідження, реставрація культурної спадщини. 1980-2015».
В збірці 2016 року відкрита рубрика «Атрибуція музейних експонатів», де опублікована робота
слов’янських дослідників О.О.Соловкіна, А.В.Шамрая і С.М.Міщенко про мініатюрну бронзову скульптурку часів раннього середньовіччя, яка походить з городища Царине у с. Маяки. Всього в 11-й випуск альманаху залучено 23 статті і повідомлення 29 авторів.
 З власним дослідженням виступили автори з Святогірської лаври (архімандрит Лазар і дослідник І.А.Молчанова) про благодійну діяльність монастиря під час військових лихоліть початку XX і XXI століть в Україні. 
2. Дєдов В. М. Святогірський історико-архітектурний заповідник. Збереження, дослідження, реставрація культурної спадщини. 1980-2015.
         Видання включає 7 розділів, кожний з яких присвячений окремим об’єктам культурної спадщини у відповідний хронологічний період, коли здійснювалися роботи по дослідженню і реставрації. Кожний з розділів багато ілюстрований світлинами пам’ятників в різні часи їх існування, кресленнями проектів реставрації, фіксацією процесу реставрації окремих об’єктів. Автор завершує видання розробкою перспективної програми збереження і використання культурної спадщини на майбутнє. Видання обсягом 332 сторінки надруковане накладом 200 примірників у видавництві «Dobrinin V» (м.Харків) в 2016 році. 

Комментариев нет:

Отправить комментарий